Nadpis článku
Tradice, která voněla jablky a gulášem.
V sobotu se v Jablůnce opět potvrdilo, že místní tradice jsou živé, chutné a především srdečné.
Již 25. ročník soutěže O nejlepší jablůnecků jabkovicu přilákal nejen desítky soutěžících a návštěvníků, ale i milovníky dobrého jídla, pití a přátelské atmosféry.
- Jabkovica, která hřála u srdce.
Do letošního ročníku se přihlásilo 27 vzorků jabkovice, které ochutnávali a hodnotili zkušení koštéři. Všichni přítomní si mohli nejen přičichnout a ochutnat, ale také porovnat kvalitu pálenek z různých koutů obce.
🥇 1. místo: Jaroslav Kotrla (vzorek č. 14)
🥈 2. místo: Jano Vidašič (vzorek č. 1)
🥉 3. místo: Jaroslav Janíček (vzorek č. 15)
- Buchty, štrůdly a dětská radost
Souběžně probíhala také soutěž O nejlepší jablůnecků buchtu a štrůdl, kde se utkalo 21 pekařek a pekařů. Radost nám udělaly především děti, které přinesly do soutěže své domácí výtvory – čtyři buchty upekli naši nejmenší pekaři, přičemž nejmladším účastníkem byl osmiletý Jakub Čižmář.
🥇 1. místo: Zdena Daňová
🥈 2. místo: Jablůnečtí hasiči
🥉 3. místo: Rafajová Iveta a Camfrlová Věra
- Vůně guláše a divočiny
K dokonalému zážitku přispěli i zdejší myslivci, kteří uvařili výtečný guláš a tradiční divočinu se zelím. Nezůstalo však jen u jídla – jablůnečtí hasiči se postarali o občerstvení a zajistili, že všechny dobroty bylo čím zapít.
Děkujeme všem účastníkům, návštěvníkům i pomocníkům za krásnou atmosféru a těšíme se zase za rok na 26. ročník – ať už s koštovkou nebo štrůdlem v ruce!
Fotografie z této akce ke shlédnutí zde.